Czary Gary

Gotowanie

Zupa krem z marchewki z chipsami serowo – jarmużowymi

Kremowa zupa marchewkowa to pyszna dawka beta-karotenu, która przyda się nam na jesienne dni.
Najlepsza jest oczywiście z młodej marchewki, ale w sumie możemy przygotowywać ją przez cały rok.
Jest delikatna  i syta.
Ma piękny kolor i intensywny smak, dzięki kompozycji smakowej bulionu warzywnemu Krakus.

Te nowe buliony drobiowy i warzywny Krakus są naprawdę w porządku zarówno jeśli chodzi o smak, jak i skład – bez konserwantów, glutaminianu sodu, zagęstników i innych sztucznych dodatków.
… no i można je wykorzystać na wiele sposobów.
Są idealne do szybkiego przygotowania dań, np. zup typu krem kiedy potrzebuję 1 – 2 szklanki bulionu.
Sięgam wtedy po gotowy bulion #krakus Wystarczy w odpowiedniej proporcji wlać koncentrat bulionu do garnka z wrzącą wodą, i zagotować  czyli #smacznieiszybko.

 

sam_7985a

                                                                                                                                                            ZUPA

  • 40 dkg. marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżki masła,
  • 1 litr bulionu warzywnego Krakus,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki ryżu,
  • 2 łyżki. kwaśnej śmietany,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta cukru do smaku,
  • sól i pieprz       

                                                                                                                                                   CHIPSY

  • 10 dkg. sera żółtego,
  • 1 – 2 liście jarmużu,
  • papier do pieczenia,
  • sól.

Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
W garnku rozgrzać masło i przesmażyć na nim cebulę z marchewką.
W małym naczyniu przygotować litr bulionu warzywnego i wlać do garnka.
Wsypać ryż i szczyptę cukru. Gotować na małym ogniu ok. 25 min. do miękkości ryżu i warzyw.

W tym czasie robimy chipsy.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jarmuż opłukać, dokładnie osuszyć i drobno posiekać.
Zmieszać z serem i lekko doprawić solą.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać w palce po szczypcie mieszanki serowo – jarmużowej i kłaść w odstępach na papier formując małe, w miarę możliwości okrągłe kupki.
Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i zapiekać aż ser się roztopi i lekko zarumieni ( ok. 10 – 12 min).
Następnie wyjąc, lekko przestudzić i jeszcze ciepłe (ale nie gorące) delikatnie odkleić od papieru.

Ugotowaną zupę przestudzić a następnie zmiksować.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i wszystko razem ponownie zagotować.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Podawać z chipsami.
Doskonale smakuje też z mini grzankami lub groszkiem ptysiowym.

sam_7976a

sam_7964a

sam_7972a

sam_7984a


Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!

1 Comment

  1. jak apetycznie gładka Twoja zupka:) i te chipsy!

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑