Smaczne połączenie cukinii i kurek.
Zupę przyrządza się bardzo szybko i łatwo, a smakuje wyśmienicie!
- ok. 1 kg. cukinii – najlepiej młodej,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki masła
- 3 szklanki bulionu, może być niedzielny rosół, gdy zupę gotujemy w poniedziałek :)
- sól i pieprz
- 25 – 30 dkg. kurek,
- 3 łyżki śmietany,
- 1 łyżka posiekanych listków bazylii lub pietruszki,
- szczypta imbiru – opcjonalnie, kto lubi
Cukinie dokładnie umyć, osuszyć, odciąć końce i wraz ze skórką pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać olej, wsypać cukinię i delikatnie zeszklić.
Wlać bulion, przykryć i na małym ogniu dusić ok.10 – 15 min. do miękkości.
W tym czasie kurki dokładnie oczyścić, większe pokroić na kawałki, mniejsze wystarczy na pół.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić kurki i smażyć przez 3 – 5 min. z każdej strony.
Doprawić solą i pieprzem.
Cukinię z bulionem zmiksować, można dodatkowo przetrzeć.
Wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i i pieprzem, ewentualnie delikatnie imbirem.
Zupę rozlać do talerzy, dodać kurki i posypać listkami bazylii lub pietruszki.
sierpień 29, 2016 at 6:41 pm
Lucynko, obłędny jest ten talerz! Zupa prezentuje się smakowicie :)
sierpień 31, 2016 at 5:38 pm
dziękuje