Czary Gary

Gotowanie

Zupa krem z papryki z kiszoną kapustą i kulkami mozzarelli

Aromatyczna, lekko pikantna i rozgrzewającąa Pełną kolorów i smaków.

Soczysta czerwona papryka wzmocniona ostrą pastą paprykową i kiszona kapusta podduszona z wraz z papryka, cebulką i koperkiem tworzą pikantno – kwaskowaty smak, który delikatnie osładza nam rozpływający się w gorącej zupie mozzarella.
Połączenie smaków niepowtarzalne.

Chociaż dynię okrzyknięto królową jesieni to bardzo lubię w swojej kuchni paprykę, która nie tylko urozmaica nasze potrawy całą gamę kolorów, ale przede wszystkim “dorzuca” do nich cenne wartości odżywcze.
Warto też podkreślić, że papryka to jedno z nielicznych warzyw, które zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia.

No i nasza kiszona polska kapusta, najlepsza jesienią, taka własna, ukiszona przez nas :)
Bomba witamin i minerałów. Podnosi wartość każdy obiadu.
Nasz naturalny probiotyk na odporność i nie tylko,… na utrzymanie prawidłowej masy ciała, a nawet układu nerwowego.

 

  • 80 dkg. czerwonej papryki,
  • 2 cebule,
  • 25 dkg. kiszonej kapusty,
  • 2 łyżki masła lub oleju,
  • 1/2 litra bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1 płaska łyżeczka ostrego sosu paprykowego,
  • parę gałązek koperku,
  • sól i pieprz do smaku.
  • mozzarella mini kulki

Paprykę umyć, oczyścić z nasion i białych włókien i pokroić w drobną kostkę. Odłożyć 3 – 4 łyżki.
W garnku rozgrzać łyżkę tłuszczu, wsypać paprykę i zeszklić przez chwilę.
Wlać bulion, dodać sos paprykowy i dusić pod przykryciem ok. 20 min.

W tym czasie obrać cebulę i pociąć w cienkie piórka.
Na patelni rozgrzać pozostałą łyżkę tłuszczu, wsypać cebulę i delikatnie zeszklić..
Dodać odłożoną część papryki. i kiszoną kapustę. Wszystko razem poddusić przez 10 min.
W razie potrzeby można delikatnie podlać wodą, aby kapusta się nie przypaliła.
Koperek posiekać, dodać do kapusty i wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wymieszać dokładnie jogurt z mąką.
Paprykę w garnku zmiksować. Wlać mieszaninę jogurtu z mąką i dokładnie wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.
Całość doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez ok. 2 min. na małym ogniu.

Gorącą zupę rozlać na talerze, do każdego wrzucić 2 – 3 kulki sera a na wierzch nałożyć porcję kapusty
Smacznego!

 

 

 

1 Comment

  1. z kiszona kapusta jeszcze nie laczylam :)

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

© 2024 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑