Nawet zwykłe placki ziemniaczane mogą stać się niezwykłym daniem gdy podamy je z sosem z kurek.
Próbowaliście? Jeśli tylko macie kurki to polecam.
Smakują wyśmienicie!

                                                                                                                          PLACKI

  • 1,5 kg. ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko ,
  • 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego, wtedy placki nie ciemnieją,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia

                                                                                                            SOS  Z  KUREK

  • 25 – 30 dkg. kurek
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju,
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • klika kropel jasnego sosu sojowego,
  • szczypta tymianku – nabrać w palce,
  • sól i pieprz do smaku

Placki – Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Wylać masę na sitko ustawione na garnku i lekko odcisnąć z nadmiaru soku.
Następnie ziemniaki wymieszać z jajkiem i śmietaną Z garnka, nad którym się odcedzały ziemniaki odlać delikatnie sok, aby na dnie pozostała mąkę ziemniaczaną. Dodać ją do masy. ziemniaczanej, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
Na rozgrzanym olej smażyć placki z obu stron na złoty kolor.

Sos – Kurki oczyścić, większe pokroić na części, mniejsze wystarczy na pól lub pozostawić w całości – wg. uznania.
Cebulę i czosnek obrać – cebulę drobno posiekać, a czosnek przepuścić przez praskę
Na patelni rozgrzać najpierw olej, po czym dodać masło – wtedy masło się nie przypali.
Wrzucić cebulę delikatnie zrumienić. Następnie dodać czosnek,i razem z cebulą chwilę przesmażyć, dosłownie minutkę..
Wsypać kurki i dusić na małym ogniu często mieszając..
Gdy z grzybów odparuje woda dodać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, sokiem z cytryny i sosem sojowym.

Placki podawać gorące z sosem kurkowym.