Były romby kukurydziane, teraz czas na zupę krem do której będą podane.
Hmmm… zastanawiałam się jaką zrobić zupę?
Stanęło, że zrobię zupę z zielonej sałaty. Już dawno jej nie robiłam, a jest pyszna i szybka w przygotowaniu.
Lekka, pachnąca  ziołami w sam raz na letni obiad.

 

SAM_4405a

  • 5 – 6 dkg. ryżu,
  • 5 dużych, soczystych liści zielonej sałaty,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 l. bulionu warzywnego ,
  • 1 łyżeczka masła,
  • / 2 łyżeczki ziół prowansalskich lub toskańskich ,
  • 1/4 lyżeczki tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Ryż zmielić (w młynku) na mączkę ryżową. Wsypać do wysokiego naczynia.
Wlać mleko i bulion warzywny. Następnie wsypać przyprawy.
Liście sałaty opłukać, porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do pozostałych składników.
Wszystko razem dokładnie zmiksować. Zmiksowaną zupę przelać do garnka i ciągle mieszając podgrzewać na małym ogniu doprowadzając do wrzenia.W trakcie gotowania dodać łyżeczkę masla.
Gotować aż mączka ryżowa nie będzie wyczuwalna. ok. 8 – 10 min.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z rombami kukurydzianymi. Można też z grzankami czy chrupkim pieczywem.

SAM_4406a

Aby się nie powtarzać, po przepis na „KUKURYDZIANE ROMBY”

ZAPRASZAM     tutaj

SAM_4424a