Od jakiegoś czasu w kuchni rządzi cukinia, którą można wykorzystać do komponowania wielu dań.
Dzisiaj dodamy ją do mięsa drobiowego i usmażymy fajne kotleciki.
Mięciutkie, soczyste i proste do sporządzenia.
… z dodatkiem sosu tzatziki są… mniam

składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka,
1 średnia cukinia,
2 łyżki mąki,
1 jajko,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1/2 łyżeczki chili – kto lubi,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia.

Cukinie dokładnie umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać pół łyżeczki soli, przemieszać i odstawić na parę minut, aby puściła sok.

Mięso opłukać, oczyścić z błonek i przepuścić przez maszynkę,… zamiast mielić można też bardzo drobno posiekać.

Cukinię odcisnąć z soku jaki i przełożyć do miski z mięsem.
Dodać mąkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła.
Wszystko razem dokładnie wymieszać,doprawić do smaku pieprzem i sola (z solą ostrożnie bo już cukinia była solona) i odstawić na ok. 10 min. aby składniki połączyły się ze sobą.

Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść masę nadając kształt kotlecika, nie spłaszczać.
Smażyć z obu stron na rumiano.
Podawać zaraz po usmażeniu. Do kotlecików idealnie pasuje sos tzatziki, ale można je podać z ulubioną sałatką.