Mięciutkie, delikatne placuszki – smaczne, zdrowe i lekkie.
Podane z sosem tajskim curry od Uncle Bens smakują wyśmienicie! Sos w smaku jest lekko pikantny i delikatny jak moje placuszki :)
Wykorzystałam właśnie ten sos ramach akcji “zaRYŻykuj” ale dobrze smakują też z sosem pomidorowym.
Do smażenia proponuję patelnię granitową lub ceramiczną najlepiej z funkcją non stick (nie przywiera),
Placki bardzo ładnie odchodzą od dna patelni, nie trzeba używać tłuszczu lub tylko bardzo niewielkiej ilości.
- 20 dkg. ryżu Basmati Uncle Bens
- 1 większa cukinia,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 10 dkg. sera pleśniowego Rokpol,
- 10 dkg. twarożku śmietankowego,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 3 jajka
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku
- 1 słoik sosu Uncle Bens tajski curry z małymi kolbami kukurydzy.
Cukinię oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko oprószyć solą i odstawić na 10 minut.
Następnie przełożyć na sito aby pozbyć się nadmiaru soku.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
Ryż ugotować w osolonej wodzie na bardzo miękko, aby był kleisty.
Pietruszkę opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Wymieszać z cukinią, cebulą i czosnkiem.
Ser rokpol rozgnieść widelcem, wymieszać z twarożkiem i jajkami.
Do masy serowej dodać ryż, cukinię z cebulą i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Masę nabierać łyżką i kłaść na rozgrzaną patelnię formując małe placuszki. Smażyć na niewielkiej ilości oleju.
Usmażone placki aby nie ostygły , na czas kiedy będą wszystkie gotowe wstawić do nagrzanego piekarnika
Sos tajski curry Uncle Bens podgrzać w rondelku.
Nałożyć na cieple placuszki. Całość podawać na gorąco.
Dodaj komentarz