… czyli jajecznica inaczej:)
Zamiast tradycyjnie smażyć ją na patelni zapiekamy w chlebie, a potem chlebek kroimy na kromki i mamy śniadanie dla całej rodziny. Chrupiący cieplutki chlebek z pysznym farszem jajeczno – grzybowym.
- 20 dkg. grzybów leśnych
- 4 – 5 jajek
- 1 łyżka masła,
- 2 łyzki oleju,
- 1 większa cebula,
- szczypta przyprawy ziarenka smaku Winiary zamiast soli,
- pieprz do smaku
- 1 bochenek chleba razowego
Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Podsmaż na maśle i oleju.Dusić do odparowania płynu. Przestudzić.
Z wierzchu chleba ściąć skórkę a bochenek wydrążyć, pozostawiając ścianki grubości 1 cm.
Jajka rozbełtać. doprawić ziarenkami smaku i pieprzem,
Dodać do nich podduszone grzyby i wymieszać.
Kiedy jajka zaczną się lekko ścinać, ale masa jajeczna – grzybowa jest jeszcze płynna napełnić nią przygotowany chleb..
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piec ok. 35 min.- do suchego patyczka
Po tym czasie lekko przestudzić i ostrym nożem kroić na grubsze kromki.
Podawać na ciepło.
Przepis bierze udział
w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
październik 10, 2017 at 11:07 am
Ostatnio teściowa zrobiła, ale jakoś mi nie posmakowała taka jajecznica ;)