Aromatyczna zupa krem z dyni na bulionie warzywnym Winiary, doprawiona imbirem, octem balsamicznym i oliwą z oliwek,… bo jesień to sezon kiedy w naszych kuchniach króluje dynia i jej zupy.
Gęste, kremowe, rozgrzewające i pożywne.
To już ostatni moment na potrawy dyniowe.
Mamy pierwsze przymrozki, a to oznacza koniec sezonu na świeżą dynię.
W oczekiwaniu na kolejny sezon, pozostaje nam teraz tylko delektować się przetworami dyniowymi, które zdążyliśmy wcześniej przygotować.
- ok. 1 kg. miąższu dyniowego,
- 1 marchewkę,
- 2 średnie ziemniaki,
- 1 większy pomidor,
- 1 kostka rosołowa warzywna Winiary,
- szczypta imbiru,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- kilka plasterków świeżego ogórka,
- natka pietruszki do dekoracji,
- sól i pieprz do smaku.
Miąższ dyni pociąć na drobne kawałki.
Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pociąć na kawałki.
Warzywa przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować.
Dodać kostkę rosołową i gotować do miękkości.
Następnie zmiksować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i octem.
Na koniec wymieszać z olwą z oliwek, całość mocno podgrzać i rozlać na talerze.
Udekorować plasterkiem ogórka i natką pietruszki.
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Dodaj komentarz