Zdrowe, delikatne i mega kruche.
Bardzo ciekawy sposób na jarmuż.

Sezon na jarmuż już się rozpoczął, więc należy korzystać z jego dobrodziejstw..
Na początek chipsy z zielonych liści jarmużu . Wystarczy je opłukać osuszyć i oczyścić z łodyg.
Potem pociąć lub porozrywać na mniejsze kawałki, trochę oleju i szczypta ulubionych przypraw do smaku lub  tylko trochę soli.
Ja akurat mam jarmuż na swojej działce, więc wykorzystałam młode, jeszcze małe liście w całości, a jako wiodącego smaku użyłam wędzonej papryki w proszku i odrobinę papryki chili, tak aby dodać lekkiej pikantności. Wyszło super!

Idealne na przekąskę o każdej porze dnia, a teraz kiedy trwa Euro i często zasiadamy przed telewizorem aby kibicować  chipsy będą akurat :)
Proponuję zrobić od razu większą ilość, bo chociaż szybko się je robi, to jeszcze szybciej znikają z miski.
Zachęcam do wyprobowania,… koniecznie :)

  • liście jarmużu – ilość wg. uznania,
  • 2 łyżki oleju ( na dużą miskę jarmużu)
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki w proszku – użyłam papryki wędzonej Kotanyi,
  • 1/4 łyżeczki papryki chili w proszki,
  • szczypta soli do smaku,
  • papier do pieczenia

Liście dokładnie opłukać, osuszyć (najlepiej w suszarce do warzyw lub papierowymi ręcznikami) a następnie usunąć grube włókna, które są pośrodku liści.Potem pociąć lub po prostu porozrywać na mniejsze kawałki.
Wrzucić do większej miski. Wsypać papryki i sól, dodać olej i dokładnie wymieszać, tak aby każdy kawałek liścia w miarę możliwości pokrył sie olejem i przyprawami.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na nim ułożyć gotowe liście – mogą leżeć ciasno obok siebie, ale nie powinny na siebie nachodzić. Wszystkie na pewno nie zmieszczą się za jednym.razem, więc drugą a nawet trzecią porcję pieczemy wsadzając po raz kolejny do piekarnika.
Piekarnik nagrzać do 160 st.wstawić blachę z jarmużem – ok. 5 – 8 min. powinno wystarczyć na to, aby  chipsy były gotowe.
Należy jednak kontrolować piekarnik, aby chipsy się nie przypaliły, lub jeśli po tym czasie będą jeszcze wiotkie (wszystko zależy od rodzaju i grubości jarmużowych liści) można dołożyć dodatkowo 1 minutkę lub dwie – muszą być kruche, ale niespalone.
Po wystudzeniu zsypać do miski i podawać.
Smacznego chrupania!