Czary Gary

Gotowanie

Ziołowe rogaliki

Rogaliki z półfrancuskiego ciasta serowego, z nadzieniem ziołowym.
Pyszny dodatek do czerwonego barszczu lub jako przekąska do piwa czy wina.
… ot takie trochę imprezowe :)

Można użyć gotowej mieszanki ziół, np. prowansalskich lub skomponować własną, z ziół które lubimy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

12 sztuk

ciasto
25 dkg. mąki
15 dkg. twarogu
1 jajko,
6 łyżek oleju rzepakowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

nadzienie
50 g. mieszanych ziół: po ok. po szczypcie: tymianku, rozmarynu, szałwiI, oregano, bazylii, mięty
pieprzowej, natki pietruszki…
4 – 5 łyżek oleju,
sól i pieprz
żółtko do posmarowania rogali,

Zioła wymieszać z olejem do uzyskania konsystencji farszu.
Opcjonalnie doprawić solą i pieprzem.

Przygotować ciasto. Do miski wbić jajko, dodać ser, szczyptę soli i utrzeć mikserem. Ciągle miksując dodawać po łyżce oleju, aż do uzyskania jednolitej masy.
Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy serowej i wymieszać mikserem na małych obrotach. Następnie zmienić końcówki miksera na mieszadła do ciasta i wyrobić gładkie ciasto.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na co najmniej. 30 min.


Po czym na lekko podsypanej mąką stolnicy zagnieść jeszcze raz ciasto, rozwałkować, a następni pociąć na kwadraty  o wymiarach 30 x 30 cm. Potem każdy kwadrat przeciąć po przekątnej na trójkąty.
Na każdy trójkąt nałożyć porcję farszu i zwinąć w rogalik zaczynając od podstawy do wierzchołka.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć rogaliki w w większych odstępach- ja kładłam po 6 sztuk na blachę. Rozbełtać żółtko i posmarować wierzch każdego rogala.
Wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika i piec ok. 25 – 30 min. aż się lekko zarumienią.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

WARTO WIEDZIEĆ!
Zniżka 10% na produkty Ambition dla czytelników na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar


Ambition z dbałością
Andrzejkowa uczta    
Danie pachnące ziołami 3      Danie pachnące ziołami 3

 

2 Comments

  1. Witaj w ziołowej akcji kulinarnej :)
    Przepis bardzo interesujący :)
    Czy wiesz, że oregano, cząber i majeranek to ta sama grupa ziół? Z tego powodu nie powinno się ich łączyć, bo przestają działać tak, jak powinny.

  2. Fajny pomysł muszę wypróbować

Pozostaw odpowiedź Badylarka Anuluj pisanie odpowiedzi

Your email address will not be published.

© 2024 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑