,… taki właśnie imprezowy andrzejkowo – mikołajkowy deser, inny od tych, które przyrządzamy na co dzień.
Kiedy za oknem zimno i buro, to właśnie pikantno – cieplutka czekolada i soczyste pokryte nią owoce będą akurat i nas rozgrzeją :)
Zmieszanie gorącej masy czekoladowej z Ketchupem Kotlin Z piekła rodem Extra Hot to właśnie #SMAKNUMER1 na imprezowanie #BEZOGRANICZEŃ
Niby proste i szybkie w przygotowaniu, a jednak z braku czasu delektujemy się takim desererm baaardzo rzadko.
Warto więc chociaż od święta usiąść z przyjaciółmi wokół fondue, bo to deser wyjątkowy.
Nie tylko pysznie smakuje ale też za sprawą, że je się z jednego naczynia, łączy ludzi :)
Celowo nie podaję ilości poszczególnych składników, bo to zależy jak lczne ma być grono gości.
Należy tylko pamiętać, że
na 1 tabliczkę czekolady (10 dkg.) dodajemy ok. 15 ml oliwy (1 duża łyżka) i 1 małą łyżeczkę mocno pikantnego ketchupu
Potrzebujemy:
kilka tabliczek czekolady mlecznej lub deserowej
oliwa z oliwek,
dowolne owoce: banany, melon, arbuz, truskawki, winogrona, mandarynki,…
ketchupem Kotlin Z piekła rodem Extra Hot
Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
Do stopionej czekolady dodajemy trochę oliwy z oliwek i ketchupu Kotlin Z piekła rodem Extra Hot
(na 1 tabliczkę czekolady 1 łyżka oliwy i 1 małą łyżeczkę ketchupu).
Gotową czekoladę wlewamy do naczynia do fondue i zapalamy podgrzewacz.
Utrzymujemy mały płómień
Na bardzo dużym talerzu lub na kliku małych czy w małych miseczek , tak aby w każdej były inne, podajemy umyte, osuszone i podzielone na kawałki owoce.
Nabijamy je na widelczyki do fondue lub patyczki i zanurzamy w ciepłej czekoladzie.
listopad 30, 2017 at 5:48 pm
połączenie czekolady i ostrego – to uwielbiam :)