Takiego makaronu chyba jeszcze nie jedliście :)
Nie gotowany, ale smażony na chrupko na masełku z dodatkiem oleju rzepakowego.
… czyli makaron inaczej :)
Do tego pomidory, mięso, papryka, cebulka, czosnek,… i mamy ciekawe, smaczne i rozgrzewające danie na jesienny obiad.
4 porcje
MAKARON
- 25 dkg. makaronu nitki (cienkich)
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
SOS POMIDOROWO – MIĘSNY
- 1 puszka pomidorów w zalewie,
- 50 dkg. mielonego mięsa,
- 2 strąki papryczki chili,
- 2 czerwonej papryki,
- 2 – 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól do smaku,
- świeżo zmielony pieprz,
- szczypta cukru do smaku,
- 1/2 pęczka bazylii
MAKARON. Na głębszej patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju.
Wsypać surowy makaron i na średnim ogniu mieszając usmażyć go na złotobrązowy kolor.
Musi być chrupki. Odstawić.
SOS. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Strąki chili umyć, oczyścić z nasion i posiekać w kosteczkę.
Czerwoną paprykę również umyć, usunąć ze środka białe włókna i pestki. Pociąć w cienkie paski.
W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Zeszklić na nim, cebulę, czosnek i chilli.
Następnie dodać mielone mięso i wszystko razem przesmażyć mieszając.
Na oddzielnej patelni rozgrzać pozostałą łyżkę oleju i przesmażyć czerowną paprykę.
Do usmażonego mięsa dodać przecier pomidorowy, czerwoną paprykę i przelać pomidory wraz z zalewą.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszać.
Całość poddusić 5 – 7 min. na mocniejszym ogniu.
Na koniec wsypać makaron, dokładnie przemieszać i od razu wykładać na talerze.
Przed podaniem udekorować listkami bazylii.
październik 25, 2016 at 7:39 pm
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)