Mięciutkie, aromatyczne i zdrowe,… no i oczywiście najsmaczniejsze są gorące, prosto z patelni.
Miód, marchew, orzechy, rodzynki, cynamon ,…doskonałe na śniadanie lub podwieczorek wraz ze szklanką mleka, kakao czy kubkiem porannej kawy. W sam raz na jesienno – zimowe dni, aby dostarczyć organizmowi energii i uniknąć przeziębień.
- 0,5 kg. marchewki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki miodu – użyłam spadziowego Huzar
- 3 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 5 dkg. rodzynek,
- 5 dkg. posiekanych orzechów włoskich,
- szczypta soli
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Oddzielić żółtka od białek.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach,dodać jogurt, żółtka, miód i wszystko razem zmiksować.
Następnie dodać mąkę i pianę z białek. Delikatnie wymieszać,
Ciasto powinno mieć konsystencji gęstej śmietany.
Na koniec wsypać bakalie i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.
Dużą łyżką nabierać porcję ciasta i kłaść na rozgrzany tłuszcz – nie spłaszczać.
W trakcie smażenie placuszki same nieco zejdą w dól.
Smażyć z obu stron na rumiano. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj komentarz