Rogaliki z półfrancuskiego ciasta serowego, z nadzieniem ziołowym.
Pyszny dodatek do czerwonego barszczu lub jako przekąska do piwa czy wina.
… ot takie trochę imprezowe :)
Można użyć gotowej mieszanki ziół, np. prowansalskich lub skomponować własną, z ziół które lubimy.
12 sztuk
ciasto
25 dkg. mąki
15 dkg. twarogu
1 jajko,
6 łyżek oleju rzepakowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
nadzienie
50 g. mieszanych ziół: po ok. po szczypcie: tymianku, rozmarynu, szałwiI, oregano, bazylii, mięty
pieprzowej, natki pietruszki…
4 – 5 łyżek oleju,
sól i pieprz
żółtko do posmarowania rogali,
Zioła wymieszać z olejem do uzyskania konsystencji farszu.
Opcjonalnie doprawić solą i pieprzem.
Przygotować ciasto. Do miski wbić jajko, dodać ser, szczyptę soli i utrzeć mikserem. Ciągle miksując dodawać po łyżce oleju, aż do uzyskania jednolitej masy.
Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy serowej i wymieszać mikserem na małych obrotach. Następnie zmienić końcówki miksera na mieszadła do ciasta i wyrobić gładkie ciasto.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na co najmniej. 30 min.
Po czym na lekko podsypanej mąką stolnicy zagnieść jeszcze raz ciasto, rozwałkować, a następni pociąć na kwadraty o wymiarach 30 x 30 cm. Potem każdy kwadrat przeciąć po przekątnej na trójkąty.
Na każdy trójkąt nałożyć porcję farszu i zwinąć w rogalik zaczynając od podstawy do wierzchołka.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć rogaliki w w większych odstępach- ja kładłam po 6 sztuk na blachę. Rozbełtać żółtko i posmarować wierzch każdego rogala.
Wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika i piec ok. 25 – 30 min. aż się lekko zarumienią.
listopad 5, 2016 at 7:40 pm
Witaj w ziołowej akcji kulinarnej :)
Przepis bardzo interesujący :)
Czy wiesz, że oregano, cząber i majeranek to ta sama grupa ziół? Z tego powodu nie powinno się ich łączyć, bo przestają działać tak, jak powinny.
listopad 7, 2016 at 8:28 am
Fajny pomysł muszę wypróbować