Danie pikantne, syte i rozgrzewające. Idealne na przyjęcia w karnawale jako danie główne… a po jego spożyciu konieczne zimne piwko :) … lubię takie dania jednogarnkowe, bo wrzuca się kolejno składniki i mamy dużo smacznego jedzonka. Starcza dla wielu osób lub na parę dni :)
- 70 dkg.wołowiny bez kości
- 10 dkg.surowego boczku
- 25 dkg.podwędzanej kiełbasy
- 2 cebule
- 3 pomidory
- 2 papryki czerwone
- 1 papryczka chilii
- pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 ,5 l. bulion mięsny,może być z kostki
- przyprawa w płynie do zup
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Boczek pokroić w kostkę. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Kiełbasę pokroić drobno. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Papryki oczyścić, umyć i drobno pokroić. Papryczkę chilli oczyścić i posiekać…można dodać suszone papryczki peperonii .
Pomidory umyć i pokroić drobno. Na patelnię włożyć boczek i podsmażyć. Wyjąć skwarki,a na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę .Wyjąć cebulę. W garnku na tłuszczu z boczku zrumienić mięso przez moment na mocnym ogniu…gdyby było za mało tłuszczu dodać łyżkę smalcu. Do mięsa wsypać paprykę w proszku i dodać przesmażoną cebulę.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podlać ok.1- 1,5 l.gorącego bulionu mięsnego przygotowanego z kostki, lub po prostu wlać wrzątek i wrzucić kostkę bezpośrednio do całości….będzie wygodniej :)
Dusić na małym ogniu prawie do miękkości mięsa. Pod koniec dodać drobno pokrojoną paprykę, pomidory, zgnieciony czosnek,boczek i kiełbasę. Całość dusić na małym ogniu jeszcze ok.10 min. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup. Posypać zieleniną.Podawać z białym pieczywem.
Dodaj komentarz