… ot taki kapuśniaczek z białej kapusty, po mojemu :)
Smaczny, pożywny i rozgrzewający, w sam raz na jesienny obiad.
Schyłek lata i jesień to różnorodność warzyw i owoców w ogródkach, w sadach, na straganach, w warzywniakach,…
trzeba więc korzystać póki są.
- 1/2 główki białej kapusty (ok.50 dkg.}
- 15 dkg. boczku,
- 3 pomidory,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka korzeń,
- 1 czerwona papryka.
- 2 ząbki czosnku,
- ziarenka ang. ziela,
- liść laurowy,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka mąki,
- sól i pieprz,
- 80 dkg, ziemniaków.
Kapustę umyć, oczyścić z wierzchnich liści i poszatkować.
Wrzucić do osolonego wrzątku.
Marchewkę i pietruszkę obrać, pociąć najpierw w plasterki a następnie w cienkie słupki (aby się komponowały z kapustą) i dorzucić do kapusty.
Dodać też 3 – 4 ziarenka ang. ziela i liść laurowy.
Razem gotować ok. 20 min.
Ziemniaki obrać, pociąć na mniejsze kawałki, skropić olejem i oprószyć solą i pieprzem.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Zapiekać przez 20 – 30 min. – powinny być miękkie i lekko zarumienione.
Co jakiś czas przemieszać.
Paprykę oczyścić i pociąć w cienkie paseczki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
Czosnek obrać, jeden ząbek drobno posiekać, drugi pozostawić do końcowego przyprawienia zupy.
Na głębszej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim najpierw cebulę, a gdy lekko sie zeszkli dodać paprykę.
Podsmażone warzywa przełożyć do kapusty, a na tej samej patelni podsmażyć pomidory z posiekanym ząbkiem czosnku.Chwilę przesmażyć i też wrzucić do garnka z kapustą.
Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć i oprószyć mąka. Powstałą zasmażkę wraz ze skawrkami przełożyć do zupy energicznie mieszając, aby wszystko ładnie się połączyło.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i całość zagotować.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
wrzucić też posiekany koperek i pietruszkę,.. i gotowe.
Podawać z ziemniakami z piekarnika.
Można też z ziemniakami gotowanymi czy z chlebem.
Dodaj komentarz