Prosta, tania i pyszna zupa z grzankami.

Kartoflanka

Kartoflanka

  • ok.80 dkg ziemniaków,
  • 2  czerwone papryki,
  • 1  cebula,
  • 1 i 1/2  litra bulionu warzywnego ( może być z kostki ),
  • 1  łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 1  łyżka posiekanej zieleniny,
  • 1/2  łyżeczki kminku,
  •  4  łyżki masła,
  •  4  łyżki kwaśnej śmietany,
  •  4  kromki chleba tostowego,
  •   sól i pieprz

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w paski. W garnku rozgrzać 3 łyżki masła,włożyć ziemniaki i podsmażyć. Dodać cebulę,mieloną paprykę, kminek,sól i pieprz – wymieszać wszystko i razem przesmażyć. Wlać bulion i gotować ok.10 min.po czym dodać paprykę i gotować przez następne 10 min. Z zupy wyjąć 1/3 część ziemniaków i paprykę a resztę zupy zmiksować, po czym dodać z powrotem wyjęte wcześniej ziemniaki i paprykę.
Z chleba tostowego zrobić grzanki,zrumienić je na pozostałym maśle. Zupę podawać z “kleksem” śmietany i grzankami. Posypać zieleniną.