Najpopularniejsza z polskich zup…domowy najlepszy! :)

Rosół

Rosół

  • 50 dkg,wołowina z kością
  • 1 opakowanie włoszczyzny : marchewka, pietruszka, seler, por
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa wołowa
  • przyprawa w płynie do zup
  • 2 liście laurowe
  • 3 – 4 ziarenka ang.ziela
  • zielona pietruszka
  • sól i pieprz do smaku

Zagotować wodę i włożyć umyte ,podzielone na mniejsze kawałki mięso.
Zagotować,zebrać szumowiny. Posolić i gotować na małym ogniu… im będzie mniej bulgotał, tym rosół będzie klarowniejszy.

Warzywa umyć,obrać,pokroić i po ok.30 min. gotowania się mięsa dodać je do rosołu ( gdyż mięso wymaga dłuższego gotowania niż warzywa). Gotować razem ok.10 min.
Dodać kostkę rosołowa,liść laurowy, angielskie ziele. Cebulę obrać ,pokroić w krążki,zrumienić na blasze lub patelni ( bez tluszczu). Pod koniec gotowania, kiedy mięso będzie już miękkie,uzupełnić odparowany wywar gorącą przegotowaną wodą, dodać zrumienioną cebulę, przyprawę do zup, pieprz i sól. Wołowinę wyjąć,pokroić na małe kawałki. Na talerzu ułożyć makaron,dodać marchewkę,mięso,zalać gorącym rosołem. Udekorować posiekaną zieloną pietruszką.