Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu pożywne danie jednogarnkowe.

  • 25-30 dkg łopatki wieprzowej
  •  25 dkg kiełbasy
  •  20 dkg białej kapusty
  •  kilka pieczarek
  •  4-5 średnich ziemniaków
  •  1 marchewka
  •  1 mała pietruszka korzeń
  •  1 cebula
  •  kawałek pora
  •  3 łyżki kwaśnej śmietany
  •  1 litr bulionu-proponuję z kostki mięsnej
  •  3 łyżki oleju
  •  sól i pieprz do smaku
  •  zielona pietruszka do posypania
  •  klika ziaren angielskiego ziela
  •  2-3 liście laurowe

Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Najpierw na oleju podsmażyć mięso, potem dodać pozostałe składniki i przez 10 min. smażyć razem. Podlać przygotowanym bulionem, przykryć i gotować ok.20 min.

Pod koniec dodać śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieperzem, posypać zieleniną.