Pyszne danie jednogarnkowe.Pożywna zupa,którą możemy podać jako danie główne na przyjęciach rodzinnych czy spotkaniach ze znajomymi. Bardzo prosta i szybka w przyrządzeniu,a smakuje …mmm, mniam :)

  • 25 dkg. gotowanego boczku,
  • 50 dkg cienkiej kiełbasy, np. zwyczajna, śląska itp.
  • 2  cebule,
  • 2  puszki czerwonej konserwowej fasolki,
  • 1 słoik sosu bolońskiego,
  • 2-3 kiszone ogórki,
  • pieprz,sól,
  • bazylia i majeranek do smaku

Przyrządzenie: W garnku lub rondlu podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek, kiełbasę i cebulę. Fasolkę osączyć i dodać do garnka. Dolać tyle wody, by potrawa nie była zbyt gęsta. Zagotować. Wlać sos boloński i pokrojone drobno ogórki. Ogórek kiszony doda potrawie pikantnego smaczku. Całość zagotować ok. 3 min. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i bazylią… i gotowe – smacznego!

Fasolka a’la bolonese