Nie masz pomysłu na obiad?
Zrób pyzy ziemniaczane. Ziemniaki na pewno znajdziesz w swojej kuchni.
Bardzo proste i smaczne danie. Wystarczy tylko okrasić je podsmażonym boczkiem i dodać pieczarki… i masz gotowy i smaczny  obiad.

 

SKŁADNIKI
ok.1,5  kg.ziemniaków,
40 dkg.drobnych pieczarek,
20 dkg.wędzonego boczku.
2 cebule,
sól i pieprz,
natka pietruszki

Ziemniaki obrać, 1/3 z nich ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i zmielić.
Pozostałe ( surowe) zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przełożyć na sito, odstawić z sitem nad garnek aby obciekły i aby na dnie garnka zgromadził się krochmal. Jeśli krochmalu jest zbyt mało. koniecznie trzeba dodać płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, w przeciwnym razie podczas gotowania ziemniaczane kulki mogą się rozpadać. Po ok.15 minutach wylać ostrożnie wodę z garnka,a do powstałego w nim krochmalu, przełożyć masę zarówno z surowych, jak i zmielonych  gotowanych ziemniaków.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dokładnie wszystko wymieszać i z ciasta ziemniaczanego formować małe kulki.
Małe pyzy wyglądają bardziej apetycznie i smakują lepiej :) Pyzy wrzucać na osolony wrzątek,po wypłynięciu gotować ok.8-10 minut na małym ogniu.

Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.  Pieczarki pokroić w plasterki, tak aby zachowały swój kształt. Na patelni podsmażyć boczek, gdy wytopi się już trochę tłuszczu dodać do niego cebulę i pieczarki. Wszystko razem smażyć przez ok.10 min. Po wyjęciu z wody gorące pyzy polewamy tłuszczem z boczkiem i pieczarkami. Posypujemy zieleniną.

SMACZNEGO!