Aromatyczna, pyszna zupa pieczarkowa z pulpecikami z mięsa drobiowego – doskonała na obiad.
Podsmażane warzywa i pieczarki nadają jej ciemnego, smacznego koloru, starty żółty ser kremowej konsystencji, a małe pulpeciki drobiowe, dodane do zupy po wcześniejszym podsmażeniu wyjątkowego smaku i sytości,… nie trzeba żadnych ziemniaków, makaronu ani pieczywa.
Wystarczy tylko jeszcze szczypta posiekanej natki pietruszki i gotowe.
Smacznego!
- 30 dkg. pieczarek,
- 30 – 40 dkg. piersi kurczaka,
- 1 średnia cebula,
- 1 marchewka,
- 1 łyżka tartej bułki,
- 1 jajko,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 20 dkg. żółtego sera, np. cheddar,
- 1,5 l. bulionu warzywnego drobiowego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
- posiekana natka pietruszki do posypania.
Mięso zmielić, dodać jajko, tartą bułkę, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku.
Wymieszać wszystko na gładką masę. Zwilżonymi dłońmi zrobić małe pulpeciki i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Obrać pieczarki, marchew i cebulę. Pieczarki pokroić w plasterki, a warzywa w kostkę.
W naczyniu rozgrzać masło wrzucić warzywa i podsmażyć.
Dodać pieczarki i podsmażyć chwilę razem z warzywami. Następnie oprószyć wszystko mąką i ciagle mieszając jeszcze przesmażyć wszystko razem. Wlać bulion, dokładnie rozprowadzić mieszając i pod przykryciem gotować całość przez ok. 20 – 25 min. Na koniec do zupy wsypać starty ser i podgrzewać aż się roztopi. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę rozlać na talerze lub do bulionówek, włożyć porcję pulpecików i posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz