Czary Gary

Gotowanie

Ciasto orzechowe

Proste, klasyczne kruche ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, które łatwo się przygotowuje, a smakuje przepysznie. Z pewnością urozmaici świąteczne wypieki.
… mocno orzechowe.

SAM_8346

  • 25 dkg. mąki,
  • 15  dkg. masła lub margaryny,
  • 5  dkg. cukru pudru + 1 łyżeczka
  • 4  żółtka,
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia Delecta,
  • 1  op. cukru waniliowego Delecta,
  • 20  dkg orzechów włoskich,
  • 10  dkg. cukru kryształu,
  • 2  łyżki alkoholu,
  • 1  łyżka wody,
  • 1  op. polewy czekoladowej lub tabliczka gorzkiej czekolady.

Połowę orzechów zmielić, a drugą drobno posiekać.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, 5 dkg. cukru pudru, cukier waniliowy i chłodne masło – posiekać. Wbić żółtka i wsypać zmielone orzechy. Szybkimi ruchami zagnieść ciasto, włożyć do lodówki do schłodzenia na ok. 1 godz. Po tym czasie ułożyć w formie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
Piec ok. 25 – 30 min. na złoty kolor. Po upieczeniu lekko przestudzić.
Zmieszać alkohol z 1 łyżką wody i 1 łyżeczką cukru pudru. Powstałym syropem nasączyć ciasto.
Na patelnię wsypać cukier kryształ, dodać łyżkę wody i kiedy zacznie się rozpuszczać wsypać posiekane orzechy.
Chwilę podsmażyć. Gdyby były zbyt suche należy dodać jeszcze łyżkę wody, tak aby masa orzechowa była nieco kleista. Masę rozłożyć na wierzchu placka. Polać polewą przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

SAM_8360

SAM_8354

SAM_8356

 

SAM_8347Wielkanocne wypieki z Delectą

 

2 Comments

  1. Bardzo apetycznie się prezentuje :) Z chęcią wykorzystam Twój przepis na ciacho :)

  2. Cudownie chrupiące, musiało smakować wyśmienicie :)

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑