Zupa mocno pieczarkowa z dodatkiem serka śmietankowego, który podkreśla jej wyjątkowy smak i kremową konsystencję.
- 40 dkg. pieczarek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 2 cebule
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 śmietankowy serek topiony
- 1 łyżka soku z cytryny
- przyprawa do zup, sosów, sałatek do smaku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki
- 5 – 6 ziemniaków
- 2 łyżki posiekana natka pietruszki
- sól i pieprz
Marchewkę i pietruszkę, obrać, pokroić w kostkę lub słupki. Por oczyścić i pociąć w krążki.
Wszystko zalać wodą – 1,5 l. posolić i gotować. Cebulę obrać, posiekać w kostkę.
Pieczarki oczyścić i pokroić na cztery części lub wg. uznania. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić najpierw cebulę, a następnie dodać pieczarki i wszystko razem przesmażyć. Do wywaru z warzyw przełożyć podsmażone pieczarki z cebulą – zagotować. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotować jeszcze ok.10 min. najlepiej do miękkości ziemniaków. Serek rozpuścić w paru łyżkach gorącej wody, zmieszać ze śmietaną i mąką. Dodać do zupy. Całość zagotować. Doprawić do smaku przyprawą w płynie, sokiem zcytryny, solą i pieprzem. Zasypać posiekaną pietruszką.
Danie dla 6 osób
Dodaj komentarz