Często w poniedziałki na niedzielnym rosole gotuję pomidorową, ale nie tym razem.
Dzisiaj rosołek , który mi został wykorzystałam do sporządzenia zupy z młodej kapusty
Lekkiej, smacznej i pachnącej ziołami.
Idealnej na wiosenny obiad.
Kapusta, podobnie jak inne warzywa ze względu na swoje wartości odżywcze powinna wzbogacać nasze jadłospisy i urozmaicać posiłki o każdej porze roku.
Często się słyszy, że jest ciężkostrawna – to zdecydowanie błędne przekonanie.
Wręcz przeciwnie, kapusta sama w sobie jest lekkostrawna a o ciężkostrawności decyduje sposob jej przyrządzania. Najczęściej taki efekt mamy, kiedy jest zasmażana i podawana jako dodatek do mięs, golonek czy kiełbasy.
Natomiast jako baza surówek, sałatek, gotowana czy duszona, na pewno nam nie zaszkodzi :)
W mojej kuchni kapusta często gości pod różnymi postaciami (gotowana, duszona, kiszona, w surówkach czy do farszów),… ale zawsze czekam na tę wiosenną, delikatną, z dodatkiem koperku, czosnku i innych ziół i przypraw. Jeśli chodzi o mnie, to taka jest najsmaczniejsza.
Trzeba jednak pamiętać aby świeżą kapustkę gotować krótko, w małej ilości wody i bez przykrycia.
Pozwoli to na ulotnienie części olejków eterycznych, wtedy potrawa zyska delikatny bukiet smakowo – zapachowy.
- 1/2 małej główki młodej kapusty,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 1 mała pietruszka korzeń,
- kawałek selera,
- 3 średnie ziemniaki,
- 1,5 litra bulionu,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ang. ziela,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 pęczka koperku,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz
Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do gorącego bulionu i gotować ok. 15 – 20 min.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i zeszklić na łyżce oleju. Dołożyć do zupy.
W tym samym czasie dodać też obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę.
Całość gotować ok. 10 – 15 min. – do miękkości kapusty i ziemniaków.
Doprawić do smaku kminkiem, solą i pieprzem – ewentualnie paroma kroplami przyprawy w płynie do zup lub sosem sojowym.
Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Dodaj komentarz