Uwielbiam botwinkę, zawsze czekam na nią wiosną kiedy pojawi się w sprzedaży.
Tak było i tym razem. Ucieszyłam się, że już jest, kupiłam i już wyobrażałam sobie talerz gorącej, tradycyjnej, zupy z botwinki, ten jej lekko kwaskowaty smak, gorące liście zwisające z łyżki,…ale czar prysnął po powrocie do domu.
Przy wypakowywaniu zakupów kiedy córka zobaczyła botwinę, powiedziała to swoje „łeeeee, botwina! :( ” wiedziałam, że muszę wymyślić coś innego, nowego, ale zarazem tak aby wszyscy byli zadowoleni.
A że obie lubimy sobie w kuchni trochę pokombinować, jak ona to mówi „pofifrać” więc przystąpiłam do fifrania :)

Połączyłam kilka smaków w jednym garnku i wyszedł bardzo smaczny „fifer’?,… a może „fifr”? – no nie wiem, nie ważne.
Jak zawał, tak zwał,..po prostu wyszła pyszna zupa na botwince z grzybami i białą fasolką :)
Wszystkim smakowało a to najważniejsze, że zaspokoiłam apetyty każdego z nas.
Spróbujcie. Polecam i życzę smacznego :)

SAM_8594a

  • 1 pęczek botwinki,
  • 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego( u mnie wywar mięsny z porcji rosołowych)
  • garść suszonych grzybów,
  • 1 puszka białej fasolki konserwowej,
  • kawałek pora,
  • 1/2 małego kubka kwaśnej śmietany 18%,
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka octu,
  • parę kropli przyprawy płynie do zup i sosów
  • sól,
  • pieprz,

Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na ok.  pół godziny.
Porcje rosołową podzielić na mniejsze kawałki, posolić, zalać 2 l. wody i zagotować.
Botwinkę starannie umyć – szczególnie liście. Buraczki obrać cienko ze skórki i pokroić w kostkę, a liście posiekać. Po oczyścić, opłukać, przeciąć wzdłuż na pól i pociąć w półkrążki.
Do gotującego się mięsa wyspać buraczki i gotować aż mięso będzie miękkie. Wtedy mięso wyjąć a do wywaru z burakami wlać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i posiekane liście botwiny i por. Dla zachowania ładnego koloru dodać łyżkę octu i łyżkę przecieru pomidorowego.
Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie do zup.
Na koniec wsypać odsączoną z zalewy fasolkę i całość gotować jeszcze przez chwilę.
Śmietanę zmieszać dokładnie z mąką, zahartować 2 – 3 lyżkami zupy ( dodać trochę gorącej zupuy do śmietany i zmieszać przed wlaniem do całości wtedy się nie zwarzy – nie będzie grudek) i wlać do garnka z zupą.
W razie potrzeby jeszcze raz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

SAM_8592a