Tabliczka gorzkiej czekolady Goplana, ser typu camembert naturalny i orzechy laskowe – tak niewiele aby stworzyć szybko i prosto pyszny deser, elegancką przystawkę czy wykwintną przekąskę.
… i ten niepowtarzalny smak, kiedy cieplutki camembert wypływa spod swojej białej delikatnie pleśniowej skorupki i łączy się z gorącą , aromatyczną czekoladą. Pycha!
Prawdziwa kulinarna uczta każdego miłośnika czekolady i serów.
Przepis w ramach czekoladowych inspiracji Goplany “Z czekoladową nutą”
- ser typu camembert naturalny – ilość sztuk sera zależy od ilości porcji / 1 serek na 1 porcję,
- czekolada gorzka klasyczna Goplana – 1/2 tabliczki na 1 serek,
- śmietanka 30% – 4 – 5 łyżek na tabliczkę czekolady,
- garść orzechów laskowych.
Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej.
Aby była bardziej i dłużej płynna dodać śmietankę i rozmieszać na gładką lśniącą polewę.
Serek wyjąć z opakowania, zdjąć biały papier,ułożyć na porcelanowych talerzykach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na ok. 7 – 10 min.
Orzechy rozgnieść, posiekać,…
Gorący serek prosto z piekarnika, polać porcją płynnej czekolady i posypać orzechami.
Podawać od razu po przygotowaniu.
maj 26, 2015 at 12:14 pm
A to dobre! Nigdy nie myślałam by podać taki ser na słodko :> Chyba się do niego przekonam :)