Połączenie grochu z fasolą?… dlaczego nie?
Trochę tradycji i odrobina czegoś innego… i mamy nowe danie.
Gorąca,dobra i sycąca. Idealna na chłodny dzień. Może być podana jako danie główne.
Miseczka takiej pożywnej zupy zastąpi cały obiad.
- 30 dkg.kiełbasy
- 20 dkg, boczku
- 2 cebule
- 6 – 8 sztuk pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- szczypta słodkiej papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- szczypta majeranku
- przyprawa w płynie do zup,
- sól i pieprz do smaku
- parę ziaren ang. ziela i liś laurowy
- 3 łyżki oleju
Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na noc. Na następny dzień odlać wodę. Fasolkę przełożyć do większego garnka,zalać świeżą wodą,posolić i gotować. Dodać liść laurowy i angielskie ziele. Pieczarki oczyścić i pokroić, a cebulę obrać i posiekać drobno. Podsmażyć razem na oleju. Kiełbasę i boczek pokroić w drobną kostkę. Dodać kiełbasę i boczek do cebuli z pieczarkami i wszystko razem podsmażyć jeszcze przez parę minut. Składniki przełożyć do garnka z fasolą. Gotować razem ok.30 min. Dodać przecier, zioła i przyprawy. Zagotować. Groszek odcedzić z zalewy i dodać pod koniec gotowania. Przyprawić do smaku z solą i pieprzem.
Danie dla 4 – 6 osób.
Dodaj komentarz