Pyszna zupa, pachnąca grzybami. U mnie w rodzinnym domu w sezonie grzybowym przyrządzana obowiązkowo.  Tradycyjnie podawana też  jako zupa wigilijna pośród 12 – tu świątecznych potraw.

W smaku orzeźwiająca i lekko kwaskowata, trochę smakuje jak barszcz biały… i u mnie w domu właśnie tak się ją nazywa „barszcz z grzybami ” :)  Polecam,  warto spróbować, bo naprawdę smaczna i inna od typowej grzybowej.

SAM_3414

  • 50 dkg.świeżych grzybów ( mogą być też suszone – 15 dkg.)
  • 1 l. maślanki ( ja używam mrągowskiej)
  • 1 duzy kubek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawa w płynie do zup, sosów, sałatek
  • 1 łyżeczka przypraway typu  jarzynka
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ang.ziela
  • 3-4 gałązki koperki
  • sól i pieprz do smaku

Grzyby oczyścić,umyć,pokroić i wrzucić na osolony wrzątek ( ok..1,5 l.wody)…. jeśli używamy suszonych,należy je wcześniej namoczyć. Dodać jarzynkę,liść laurowy i ang.ziele. Gotować do miękkości grzybów.

W tym czasie przygotować maślankę:
do mniejszego naczynia wlać maślankę i podgrzewać na małym ogniu aż się „zwarzy” i powstanie ser i serwatka. Przelać serwatkę przez gęste sito,tak aby nie było grudek sera…ja robię to tak,że najpierw przelewam przez cedzak do makaronu,wtedy oddzielam ser, a potem jeszcze raz przelewam serwatkę przez gęste sito i na sicie zostają mi jeszcze odrobiny sera, a ja mam czystą serwatkę. Trochę potem jest więcej rzeczy do mycia,ale trudno – za to zupa pyszna :)

Kiedy grzyby są już miękkie a wywar z nich trochę się wygotował wlać serwatkę – w ten sposób uzupełni się ilość zupy i wzbogaci jej smak.Razem zagotować.
Śmietanę zmieszać z mąką…najpierw ją należy zaharować wlewając do śmietany parę łyżek gorącej zupy,zmieszać i dopiero wlać do całości.Szybkimi ruchami rozmieszać,aby nie powstały grudy.
Zupę zagotować razem ze śmietaną. Doprawić do smaku przyprawą do zup,solą i pieprzem.Na koniec dodać posiekany koperek. Podawać z ziemniakami,kluseczkami lub pieczywem.

zupa grzybowa

SAM_3404

noclegi