Pyszna zupa, pachnąca grzybami. U mnie w rodzinnym domu w sezonie grzybowym przyrządzana obowiązkowo. Tradycyjnie podawana też jako zupa wigilijna pośród 12 – tu świątecznych potraw.
W smaku orzeźwiająca i lekko kwaskowata, trochę smakuje jak barszcz biały… i u mnie w domu właśnie tak się ją nazywa “barszcz z grzybami ” :) Polecam, warto spróbować, bo naprawdę smaczna i inna od typowej grzybowej.
- 50 dkg.świeżych grzybów ( mogą być też suszone – 15 dkg.)
- 1 l. maślanki ( ja używam mrągowskiej)
- 1 duzy kubek kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
- przyprawa w płynie do zup, sosów, sałatek
- 1 łyżeczka przypraway typu jarzynka
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ang.ziela
- 3-4 gałązki koperki
- sól i pieprz do smaku
Grzyby oczyścić,umyć,pokroić i wrzucić na osolony wrzątek ( ok..1,5 l.wody)…. jeśli używamy suszonych,należy je wcześniej namoczyć. Dodać jarzynkę,liść laurowy i ang.ziele. Gotować do miękkości grzybów.
W tym czasie przygotować maślankę:
do mniejszego naczynia wlać maślankę i podgrzewać na małym ogniu aż się “zwarzy” i powstanie ser i serwatka. Przelać serwatkę przez gęste sito,tak aby nie było grudek sera…ja robię to tak,że najpierw przelewam przez cedzak do makaronu,wtedy oddzielam ser, a potem jeszcze raz przelewam serwatkę przez gęste sito i na sicie zostają mi jeszcze odrobiny sera, a ja mam czystą serwatkę. Trochę potem jest więcej rzeczy do mycia,ale trudno – za to zupa pyszna :)
Kiedy grzyby są już miękkie a wywar z nich trochę się wygotował wlać serwatkę – w ten sposób uzupełni się ilość zupy i wzbogaci jej smak.Razem zagotować.
Śmietanę zmieszać z mąką…najpierw ją należy zaharować wlewając do śmietany parę łyżek gorącej zupy,zmieszać i dopiero wlać do całości.Szybkimi ruchami rozmieszać,aby nie powstały grudy.
Zupę zagotować razem ze śmietaną. Doprawić do smaku przyprawą do zup,solą i pieprzem.Na koniec dodać posiekany koperek. Podawać z ziemniakami,kluseczkami lub pieczywem.
Dodaj komentarz