Czary Gary

Gotowanie

Knedle ze śliwkami i prażonymi migdałami.

To wręcz „obowiązkowe” danie w sezonie śliwkowym.
W tym roku nie miałam własnych śliwek, te kupione są nieco większe, więc i knedle wyszły też większe niż zwykle, ale również smaczne.
Mięciutkie ciasto ziemniaczane,  w środku dojrzała  soczysta śliwka,  a wszystko to polane gorącym stopionym masełkiem,… mniam :)
Dla smakoszy klusek, kopytek, knedli, i… śliwek – przepyszny obiad na słodko.

Można je podać na wiele sposobów: z masłem, cukrem i szczyptą cynamonu,
albo ze zrumienioną na maśle tartą bułką i cukrem lub z gęstą kwaśną śmietaną z dodatkiem cukru,
Mając więcej śliwek, można parę z nich rozgotować wraz z cukrem i zrobić taki sosik do polania.
… po prostu z czym kto lubi :)

Ja korzystając z tego, że otrzymałam od BackMit tarte migdały, zrumieniłam je na maśle i polałam nimi swoje knedle,… czyli tak trochę na bogato :)

                                                                                                                        CIASTO

  • 1 kg ziemniaków ,
  • 20 dkg. mąki pszennej,
  • 1 – 2 łyżki mąki do podsypywania,
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli

                                                                                                      NADZIENIE I POLEWA

  • ok. 30  śliwek węgierek – u mnie śliwki były większe, wyszło 20 sztuk
  • cukier do napełnienia śliwek (do każdej śliwki pół łyżeczki)
  • 2 – 3 łyżki tartych lub siekanych migdałów – świetnie sprawdzają się tu tarte migdały marki BackMit,
  • ok. 1/2 kostki masła,
  • 2 płaskie łyżki tartej bułki.

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i ostudzić.
Następnie zimne zemleć w maszynce do mięsa lub parę razy przecisnąć przez praskę – masa ziemniaczana musi być gładka.
Do zmielonych ziemniaków wbić 2 jajka, wsypać mąkę i sól.
Szybkimi ruchami wyrobić ciasto – im dłużej ciasto jest wyrabiane tym bardziej pod wpływem ciepła rąk będzie kleiło się do nich i wymagało dosypania mąki, a z kolei ciągłe dosypywanie mąki sprawi, że knedle po ugotowaniu będą twarde. Należy zatem do podanej porcji ( 20 dkg.) ostrożnie dozować mąkę.

Z przygotowanego ciasta zrobić gruby wałek i pokroić go na tyle kawałków ile mamy śliwek.
Każdy kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć w oprószonych mąką dłoniach, ułożyć na nim śliwkę, do środka każdej śliwki wsypać ok. 1/2 łyżeczki cukru (zależy od wielkości śliwki i po prostu od uznania ile chcemy cukru), po czym otoczyć śliwkę ciastem i dokładnie zlepić. Tak postępować z każda porcją ciasta.
Gotowe knedle układać na desce posypanej mąką.
Gdy wszystkie będą zlepione należy je od razu gotować, gdyż ciasto ziemniaczane gdy długo leży robi się luźne i knedle zaczną tracić formę.

W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić, wkładać po parę knedli.
Podczas gotowania knedle lekko się powiększą, więc należy wkładać tyle, aby mogły swobodnie  pływać.
Gotować bez przykrycia, od chwili wypłynięcia ok. 6 – 8 min. na zmniejszonym ogniu.
Powinny się tylko delikatnie gotować.
Wyjmować łyżką cedzakową i od razu układać na talerze.

Na lekko rozgrzaną patelnię wsypać tartą bułkę, mieszając trochę ją zrumienić, a następnie wsypać posiekane migdały i masło. Chwilę przesmażyć aby masło się roztopiło i wszystkie składniki się połączyły.
Gorące knedle polać gorącą polewą i od razu podawać, wtedy smakują najlepiej.
Smacznego!

 

1 Comment

  1. bardzo lubię knedle ze śliwkami :) Najbardziej z bułeczką i cukrem :)

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑