Domowe kruche ciasteczka o lekko wytrawnym smaku z delikatną nutką słodyczy w środku… bardzo proste i szybkie do zrobienia.
Wystarczy mąka, margaryna i piwo… no i jeszcze coś słodkiego do środka :)
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 kg.mąki
- 2/3 szklanki piwa
- marmolada
- cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiać,dodać posiekaną margarynę i piwo – zagnieść ciasto. Schłodzić ok.1 godz. w lodówce. Następnie rozwałkować na grubość 3 mmm.i pociąć w kwadraty ( ja pocięłam w kwadraty 7×7) Na środek każdego nałożyć pół łyżeczki marmolady i zlepić rogi po przekątnej, tak by powstała sakiewka.
Ciasteczka ułożyć na blasze. Piekarnik nagrzać do 220 st.C i piec na złoty kolor ok. 20 – 25 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz