Przepyszny deser mocno czekoladowy…bez pieczenia.
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 l. śmietanki 36%
- 3 łyżeczki żelatyny
- odrobina masla do natłuszczenia tortownicy
- 1 op.polewy czekoladowej
Tabliczki czekolady – każdą oddzielnie – rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody.Przestudzić.Podzielić na 3 części. Śmietanę mocno schłodzić, podzielić na 3 części. Każdą część ubić na sztywno i delikatnie mieszając łączyć kolejno : z gorzką, mleczną i białą czekoladą. Do każdej z powstałych mas dodać po porcji chłodnej,ale płynnej żelatyny ( aby nie powstały grudki,najpier żelatynę mieszamy z łyżka danej masy,a potem dopiero łączymy z całością).
Do natłuszczonej tortownicy wlać ciemną masę, schłodzić.Następnie mleczną i po jej zastygnięciu wlać białą. Całość wstawić do lodówki.
Przed podaniem polać polewą czekoladową lub udekorować wg. uznania.
Wersja walentynkowa…lub urodzinowa :)
Dodaj komentarz