Smaczna, aromatyczna i syta.
Z powodzeniem zastąpi cały obiad,… czyli po prostu danie jednogarnkowe :)
Szybkie i łatwe do zrobienia a smakuje wybornie.
- 1 puszka pomidorów w kawałkach lub ok. 80 dkg. świeżych
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 1 litr bulionu warzywnego lub delikatnego drobiowego,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru do smaku,
- 1 opakowanie (250 g) dowolnego tortellini (z mięsem, serem lub grzybami)
- 2 garście świeżego szpinaku lub 1/2 opakowania mrożonego szpinaku liście
- 5 dkg. tartego sera, idealnie gdy jest parmezan, ale może być też inny o ostrzejszym smaku
- parę listków świeżej bazylii lub pietruszki
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
W większym garnku aby zmieściła się cała zupa, najpierw roztopić masło, podsmażyć na nim cebulę i czosnek z dodatkiem oregano i słodkiej papryki.
Do zeszklonej cebuli z przyprawami, dodać pomidory i przecier. Jeśli mamy świeże pomidory to najpierw trzeba je sparzyć, obrać ze skórki a następnie drobno pokroić,
Przesmażyć wszystko razem. Po czym wlać bulion i całość zagotować.
Dodać tortellini i gotować razem 8 – 10 min.
Wrzucić szpinak, a następnie wlać śmietankę (wcześniej zahartować ją paroma łyżkami gorącej zupy)
Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Podgotować jeszcze wszystko przez kolejne 10 min.
Na koniec dodać starty ser.
Podawać udekorowaną bazylią lub pietruszką.
Dodaj komentarz