…czyli szybko i prosto. Nie trzeba nakładać farszu i  nic nie wypada ze środka. Wystarczy przygotować klasyczne ciasto naleśnikowe przyprawione szczyptą gałki muszkatołowej, usmażyć naleśniki, złożyć w koperty i podać z sosem,… a sos również prosty do sporządzenia. Pyszny, o wyrazistym smaku sera pleśniowego, z różyczkami brokułów. Zachęcam do wypróbowania :)

4 porcje

CIASTO:

  • 10 dkg. maki,
  • 2 jajka,
  • 200 ml. mleka,
  • szczypta gałki muszkatołowej (nabrać w palce),
  • szczypta soli i pieprzu do smaku,,
  • olej do smażenia

SOS

  • ok.40 dkg. brokułów.
  • 10 dkg. sera pleśniowego rokpol lub gorgonzola,
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 200 ml. bulionu (z kostki),
  • sól i pieprz do smaku

Mąkę, jajka i mleko zmiksować na jednolite ciasto. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić na parę minut. Następnie na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki i odstawić w ciepłe miejsce ( ja robię tak, że wcześniej podgrzewam  lekko piekarnik, następnie wyłączam i wstawiam talerz z naleśnikami).
Przygotować sos. Ser pokruszyć. Podgrzać bulion, połączyć ze śmietaną i serem. Mieszając doprowadzić do zagotowania na małym ogniu aż powstanie gładki sos. Brokuły umyć, podzielić na małe różyczki i dodać do sosu. Całość gotować na małym ogniu przez ok. 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerze nałożyć porcję sosu, a następnie naleśniki złożone w koperty.
Smacznego!


Naleśniki na 100 sposobów     Naleśniki na 100 sposobów