…czyli szybko i prosto. Nie trzeba nakładać farszu i nic nie wypada ze środka. Wystarczy przygotować klasyczne ciasto naleśnikowe przyprawione szczyptą gałki muszkatołowej, usmażyć naleśniki, złożyć w koperty i podać z sosem,… a sos również prosty do sporządzenia. Pyszny, o wyrazistym smaku sera pleśniowego, z różyczkami brokułów. Zachęcam do wypróbowania :)
4 porcje
CIASTO:
- 10 dkg. maki,
- 2 jajka,
- 200 ml. mleka,
- szczypta gałki muszkatołowej (nabrać w palce),
- szczypta soli i pieprzu do smaku,,
- olej do smażenia
SOS
- ok.40 dkg. brokułów.
- 10 dkg. sera pleśniowego rokpol lub gorgonzola,
- 4 łyżki śmietany 30%
- 200 ml. bulionu (z kostki),
- sól i pieprz do smaku
Mąkę, jajka i mleko zmiksować na jednolite ciasto. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić na parę minut. Następnie na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki i odstawić w ciepłe miejsce ( ja robię tak, że wcześniej podgrzewam lekko piekarnik, następnie wyłączam i wstawiam talerz z naleśnikami).
Przygotować sos. Ser pokruszyć. Podgrzać bulion, połączyć ze śmietaną i serem. Mieszając doprowadzić do zagotowania na małym ogniu aż powstanie gładki sos. Brokuły umyć, podzielić na małe różyczki i dodać do sosu. Całość gotować na małym ogniu przez ok. 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerze nałożyć porcję sosu, a następnie naleśniki złożone w koperty.
Smacznego!
Dodaj komentarz