Co powiecie na pierogi drożdżowe?
Chrupiące z delikatnym nadzieniem kalafiorowo – serowym doprawionym siekanymi orzeszkami pistacjowymi.
Z ciasta drożdżowego pierogi lepi się tak samo, jak tradycyjne, lecz przed pieczeniem należy je posmarować rozkłóconym żółtkiem, a wierzch obsypać np. ziarnami sezamu.
Bardzo smakują oczywiście gorące, polane z również gorącym stopionym masełkiem.
Dla zapracowanych i zabieganych, nie mających czasu na zrobienie ciasta w domu polecam użyć gotowego ciasta na pizzę. Też będzie okej :)
CIASTO
- 50 dkg. mąki
- 300 ml ciepłej wody
- 1 małe op. drożdży instant (7g)
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine,
FARSZ KALAFIOROWO – SEROWY
- 1 średni kalafior,
- 1 szklanka mleka,
- woda,
- 4 żółtka,
- 10 dkg. tartego żółte,
- 3 łyżki orzeszków pistacjowych
- masło do polania pierogów,
- szczypta gałki muszkatołowej (czubek małej łyżeczki),
- sól do smaku,
- 5 łyżek nasion sezamu,
W naczyniu rozpuścić cukier i drożdże w letniej wodzie.
Odstawić w cieple miejsce na ok.10 min pod przykryciem.
Do większej miski wsypać mąkę i sól.
Gdy drożdże “ruszą” – zaczną się pienić – wlać je do mąki i ręcznie wyrobić ciasto.
Następnie dodać oliwę i jeszcze chwilę wyrabiać aż oliwa się całkowicie wchłonie.
Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min..
Kalafior podzielić na różyczki, zalać mlekiem i uzupelnić tylko taką ilością wody aby kalafior był zanurzony..
Ugotować do miękkości.
Następnie przelać przez sito aby pozbyć się płynów a sam kalafior zmiksować z dodatkiem 2 żółtek.
Wsypać posiekane pistacje i starty ser. Wymieszać.
Doprawić szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku.
Kiedy ciasto przynajmniej podwoi objętość podzielić go na części, każdą część cienko rozwałkować, najlepiej na papierze do pieczenia obsypanym lekko mąką i wycinać szklanką kółka.
Na każde nałożyć łyżeczką porcję farszu i palcami oprószonymi mąką formować pierogi dokładnie zlepiając.
Rozkłócić pozostale żółtka i posmarować nimi wierzch pierogów, a następnie posypać sezamem.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i zapiec 15 – 20 min. na rumiano.
Gotowe polać stopionym masłem.
wrzesień 21, 2016 at 7:13 pm
Uwielbiam drożdżowe pierogi z piekarnika! Będę musiała wypróbować to nadzienie :)