Kulinarnej przygody z kremowymi serkami Arla Apetina ciąg dalszy :),… tym razem w ramach konkursu “Tajemny składnik – co na obiad? Apetyczne inspiracje”. Proponuję prostą, smaczną i pożywną sałatkę obiadową podaną na ciepło, coś w rodzaju dania jednogarnkowego.
- 1 brokuł,
- 3 – 4 filety z kurczaka,
- 1/2 kg. ziemniaków,
- 1 op. kremowego serka Arla Apetina Pesto i Rukola,
- 1 łyżka masła,
- 200 ml. śmietanki
- szczypta gałki muszkatołowej,
- mielony biały pieprz
- sól
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach małej ilości osolonej wody. Brokuł umyć, usunąć zdrewniałe łodyżki, podzielić na różyczki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 3 min. – tak by nie były zbyt miękkie. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i obsmażyć mięso na złoty kolor. Doprawić delikatnie do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ziemniaki odcedzić obrać i pokroić w plastry. Na większym półmisku połączyć brokuły, ziemniaki i mięso. Śmietankę zagotować, dodać do niej kremowy serek i całość gotować ok. 1 min. Gdy powstanie gęsty sos doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Podzielić na porcję. Podawać na gorąco.
Dodaj komentarz