Trochę egzotycznie i po polsku :) Delikatny makaron ryżowy, smażone drobiowe mięso, chrupiące warzywa i aromatyczny sos – idealne połączenie. W przyrządzaniu sosu doskonale  smakowo sprawdza się  ocet  balsamiczny Jamar, który uzupełnia smak sałatki nadając jej subtelnego kwaskowatego akcentu.

4- 5 porcji

  • 40 dkg. fileta z kurczaka,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 10 dkg. makaronu ryżowego,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 zielony ogórek,
  • garść roszponki,
  • 2 łyżki octu winnego, balsamicznego JAMAR
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Oprószyć przyprawą i usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, odstawić na ok. 3 min. po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Dokładnie osączyć. Marchewki obrać, opłukać i pokroić w długie cienkie słupki. Można użyć surowych lub wrzucić na parę minut do wrzątku ( polecam raczej podgotowane). Ogórek obrać i również pokroić w cienkie słupki. Roszponkę opłukać, osuszyć. Ocet balsamiczny połączyć z sosem sojowym i oliwą z oliwek. Ugotowany makaron wymieszać z warzywami, wlać sos i całość doprawić solą i pieprzem. Sałatkę ponakładać do pucharków lub miseczek a na wierzch nałożyć mięso z kurczaka.


Kuchnia tajska    Kuchnia tajska