Trochę egzotycznie i po polsku :) Delikatny makaron ryżowy, smażone drobiowe mięso, chrupiące warzywa i aromatyczny sos – idealne połączenie. W przyrządzaniu sosu doskonale  smakowo sprawdza się  ocet  balsamiczny Jamar, który uzupełnia smak sałatki nadając jej subtelnego kwaskowatego akcentu.

 

4- 5 porcji

składniki
40 dkg. fileta z kurczaka,
1 łyżka przyprawy do kurczaka,
2 łyżki oleju do smażenia,
10 dkg. makaronu ryżowego,
1 duża marchewka,
1 zielony ogórek,
garść roszponki,
2 łyżki octu winnego, balsamicznego JAMAR
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Oprószyć przyprawą i usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, odstawić na ok. 3 min. po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Dokładnie osączyć. Marchewki obrać, opłukać i pokroić w długie cienkie słupki. Można użyć surowych lub wrzucić na parę minut do wrzątku ( polecam raczej podgotowane). Ogórek obrać i również pokroić w cienkie słupki. Roszponkę opłukać, osuszyć. Ocet balsamiczny połączyć z sosem sojowym i oliwą z oliwek. Ugotowany makaron wymieszać z warzywami, wlać sos i całość doprawić solą i pieprzem. Sałatkę ponakładać do pucharków lub miseczek a na wierzch nałożyć mięso z kurczaka.

    Kuchnia tajska