Ciasto na pizzę, zawijane na kształt pieroga, w którym znajduje się nadzienie. Nadzienie może być różne.
Proponuję z kabanosami, kukurydzą, groszkiem i duszoną cebulką, a całość łączy sos pomidorowy i żółty ser. Smakuje i na ciepło, i na zimno,… chociaż ja lubię cieplutkie :)
Bardzo fajne i smaczne są te “pizzowe pierogi”.
Łatwe i szybkie do zrobienia, i szybko też znikają z talerza.,… no może na ciasto trzeba poświęcić trochę więcej czasu.
Dla niecierpliwych czy zapracowanych proponuję użyć gotowego ciasta na pizzę, będzie szybciej i też smacznie. Aby było jeszcze szybciej można po prostu zrobić jeden duży pieróg.
Wystarczy pizzę złożyć na pól,… jednak takie mini calzone mają swój urok i to coś nowego.
Podobno calzone powstało całkiem przypadkowo.
Historia głosi, że kiedyś gapowatemu piekarzowi pizza upadła i złożyła się na pół, więc aby nie marnować dania zapiekł ją właśnie w takiej postaci.
Od tego czasu oprócz tradycyjnej, okrągłej, pizzy podawana jest pizza w kształcie pieroga (w domowych warunkach często mamy też pizzę prostokątną}
CIASTO
- 25 dkg. mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suchych, instant (mała torebeczka) lub 3 dkg. świeżych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
FARSZ
- 10 dkg. kabanosów,
- po pól puszki konserwowej kukurydzy i groszku – u mnie puszka mieszanki kukurydza z groszkiem Jamar,
- 2 mniejsze cebule,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 10 dkg, żółtego sera,
- szczypta oregano,
- pieprz i sól
CIASTO. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek i szczyptą soli.
Odstawić na 10 min.w ciepłe miejsce.
Do dużej miski wsypać mąkę i wlać wyrośnięty zaczyn z drożdży.
Wymieszać najpierw wszystko drewnianą łyżką, a kiedy składniki wstępnie się połączą i zacznie się tworzyć w miarę zwarta masa, wyrabiaać dalej rękoma aż do uzyskania sprężystej kuli.
Wyrobione ciasto włożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
FARSZ. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę i poddusić na rozgrzanym maśle.
Kukurydzę z groszkiem osączyć na sicie i wsypać do cebuli. Poddusić razem przez chwilkę.
Na koniec dodać przecier i dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.
Gotowe, wyrośnięte ciasto przy pomocy dłoni delikatnie rozciągamy, potem lekko przewałkować na cieńszy płat i wykroić krążki o średnicy. ok. 15 cm.
Na krążki nałożyć farsz warzywny, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy i porcję startego żółtego sera pozostawiając wolne brzegi. Złożyć krążki i dokładnie zlepić brzegi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec ok. 25 – 30 min.
Dodaj komentarz