… czyli tarta pieczona odwrotnie.
Zamiast wylepić formę ciastem, to najpierw układamy nadzienie i nakrywamy ciastem, a po upieczeniu całość zostaje odwrócona i wszystko jest już jak należy :)
Lekko opieczone pomidory z dodatkiem pomidorów suszonych i skarmelizowanej cebulki na chrupiącym cieście francuskim. Doskonały pomysł na jesienny posiłek,… i nie tylko.
Soczysta, syta i aromatyczna.
Tartę można podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem zmieszanej sałaty z rukolą w sosie winegret.
- 12 szt. mięsistych, podłużnych pomidorów lima
- parę sztuk suszonych pomidorów marynowanych w oliwie,
- 50 dkg. cebuli,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki startego parmezanu lub innego ostrzejszego w smaku żółtego sera,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 op. ciasta francuskiego,
- parę świeżych listków bazylii lub natki pietruszki
Pomidory umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół.
Blachę z piekarnika wyłozyć papierem do pieczenia i na nim ułożyć pomidory przecięciem do góry.
Oprószyć solą, pieprzem, ziołami i łyżką cukru.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st.C na ok.45 min. aby pomidory lekko się podsuszyły i skarmelizowały.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wsypać cebulę, lekko posolić, oprószyć 1 łyżką cukru i na małym ogniu mieszając zeszklić, lecz nie zrumienić.
Formę do tarty postawić na małym ogniu, rozgrzać w niej 1 łyżkę oliwy, wsypać 1 łyżkę cukru i mieszać do momentu, aż cukier zacznie się lekko rumienić. Na nim ułożyć ciasno połówki opieczonych pomidorów przecięciem do góry. a pomiędzy nimi powtykać suszone pomidory. Na pomidorach równomiernie rozłożyć cebulę.
Z ciasta francuskiego wyciąć placek nieco większy od dna formy.
Przykryć nim warzywa, a zwisające brzegi ciasta docisnąć do zewnętrznych brzegów formy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i piec 25 – 30 min.
Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika, odczekać ok. 5 min, a następnie delikatnie nakryć formę talerzem tej samej wielkości i jednym szybkim ruchem odwrócić do góry dnem.
Posypać tartym parmezanem lub innym żółtym serem i posiekaną bazylią czy natką pietruszki.
Dodaj komentarz