Kiedy za oknem wiosna i ciepłe, radosne promienie słoneczne budzą nas ze snu to aż chce się na śniadanie zjeść coś fajnego i dobrego niż zwykłe kanapki.
Wtedy powstają ot takie fikuśne omlety z tuńczykiem i warzywami :)
- 3 jajka,
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka mąki,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka oleju,
- 1 puszka tuńczyka Princes,
- 1/2 szklanki zielonego groszku konserwowego,
- plasterki pomidora, rzodkiewki,…
- szczypiorek,.
- pieprz ziarnisty,
Tuńczyka osączyć na sicie.
Zmiksować na pastę: tuńczyka, groszek, posiekany szczypiorek i 2 łyżki jogurtu.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Roztrzepać 3 jajka z solą i pieprzem, wymieszać z mąką i z 1 łyżką jogurtu naturalnego.
Na dużej patelni rozgrzać olej wlać ciasto jajeczne i usmażyć omlet.
Smażyć na średnim ogniu, podnosząc na początku krawędzie omletu, by jajko ściekało pod ścięty spód.
Jeśli omlet rumieni się za szybko, zmniejszyć nieco ogień.
Z długiego paska kartonu uformować szablon – kształt pyszczka zająca.
Usmażony omlet zdjęć z patelni na talerz, wyciąć szablonem kształt zająca.
Udekorować pastą z tuńczyka, plasterkami pomidora, rzodkiewki, szczypiorkiem groszkiem,… koncepcja dowolna :) Podawać na ciepło.
Dodaj komentarz