Suchary pszenne maczane w mleku i jajku, a następnie smażone i podane ze słodkim dżemem z dużymi kawałkami truskawek.
… czyli śniadanie z dzieciństwa.
Chyba każdy jadł takie :)
Ciepłe, mięciutkie no i słodkie, chociaż można też przygotować je na wytrawnie.
Bardzo łatwy i szybki sposób na pyszne śniadanie,… ale czyż najprostsze dania nie smakują najlepiej?
Najczęściej robi się je czy robiło kiedy zostawało czerstwe pieczywo.
Proponuję użyć sucharki #MamutPolska.
Delikatne, lekkostrawne, wypiekane z mąki pszennej najwyższego gatunku
Idealne na takie “francuskie” tosty..
Składniki
6 – 8 szt. sucharków delikatesowych MAMUT
2 jajka
1/2 szklanki mleka
dżem truskawkowy lub świeże truskawki,
masło lub olej do smażenia:- użyłam oleju kokosowego.
W głębokim talerzu dokładnie rozbełtać jajka, na drugim talerzu przygotować mleko.
Sucharki zanurzać najpierw w mleku, a potem w jajku, chwilę czekając, żeby wsiąkło w sucharki
Układać na średnio rozgrzanej patelni z olejem czy masłem.
Smażyć na jasny złoty kolor. Ostrożnie odwraćj na drugą stronę za pomocą łopatki.
Tosty podawać gorące, od razu po zdjęciu z patelni. z ulubionym dżemem np. truskawkowym.
Można też z owocami, nutellą czy oprószyć po odwróceniu na drugą stronę brązowym cukrem zmieszanym ze szczyptą cynamonu. Dla amatorów wytrawnych tostów może być plaster szynki, pomidora, żółtego sera,…
luty 19, 2018 at 9:25 pm
mniaaaam, pyszne!
Zapraszam do mojej akcji kulinarnej na durszlaku “Kanapkownia” :)