Odkąd sucharki #MamutPolska goszczą w mojej kuchni nasze śniadania smakują wyśmienicie.
Dzisiaj omlet zapiekany w piekarniku. Ze szpinakiem z delikatną nutą bazylii, pomidorkami koktajlowymi i rumianymi sucharkami maczanymi w mleku. Przed podaniem jeszcze tylko garść świeżych listków bazylii i gotowe!
Całość wygląda pysznie i tak też smakuje.
Sucharki doskonale komponują się z całością, chociaż zapieczone i lekko chrupiące, nie są twarde.
Całość łatwo się kroi na porcje.
Przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne chociaż zajmuje trochę czasu, ale za to takim omletem nakarmimy całą rodzinę :) Jeden omlet i mamy śniadanie dla wszystkich domowników.
To może na weekendowe śniadanie, kiedy mamy więcej czasu?
… aha, jeśli nie macie jeszcze sucharków, a macie ochotę na takie śniadanie, to można użyć kromek bagietki, też dobre ale nie takie chrupiące i extra jak sucharki delikatesowe Mamut :)
CIASTO
- 20 dkg. maki,
- 1 szklanka mleka
- 3 j ajka
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cukru do smaku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sucharki Mamut
MASA SZPINAKOWA
- 1 op. mrożonego szpinaku,
- garść świeżych listków bazylii,
- 10 dkg. pomidorków koktajlowych,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku,
DODATKOWO
- 1/2 szklanki mleka do maczania sucharków
- 1 łyżka oliwy do pomidorków,
- 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy
Najpierw przygotowujemy MASĘ SZPINAKOWĄ.
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
W większym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej najpierw cebulę, potem dorzucić czosnek, a na koniec szpinak.
Wszystko razem przesmażyć na małym ogniu aż do zredukowania się nadmiaru wody ze szpinaku.
Dorzucić potargane listki bazylii, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Całość dusić na małym ogniu jeszcze ok. 5 min.
Jajko roztrzepać widelcem, wlać do szpinaku i przesmażyć razem aż się zetnie. Odstawić.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
Pomidorki umyć, osuszyć i pociąć wzdłuż na połówki. Skropić oliwą i lekko oprószyć solą i pieprzem.
CIASTO. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
W misce zmiksować na jednolite ciasto: żółtka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól i cukier.
Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Natłuścić tortownicę lub naczynie do zapiekania – polecam tortownicę, omlet łatwiej jest wyjmuje i kroi.
Do tortownicy wlać 2/3 ciasta, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min.
Na podpieczonym omlecie rozłożyć szpinak i zalać pozostałym ciastem.
Na cieście ułożyć namoczone w mleku sucharki tak, aby zachodziły lekko na siebie.
Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać ok. 25 min. aż sucharki się zarumienią.
Gdyby zbyt szybko przypiekały się od góry dobrze jest nakryć folią aluminiową.
Ok. 5 min. przed końcem na środek omletu i na każdym sucharku rozłożyć przygotowane pomidorki.
Po wyjęciu z pieca odczekać parę minut, aby omlet nieco przestygł – lepiej dzieli się na porcje.
Przed podaniem udekorować listkami bazylii.
Ostrym nożem kroić jak tort.
Smacznego!
luty 21, 2018 at 11:40 am
wow, bardzo pomysłowa :)