… czyli danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej.
To drożdżowe placuszki coś w rodzaju naszego naleśnika, tylko że mniejsze, grubsze i z ciasta przyrządzonego z mąki gryczano – pszennej.
Według dawnych domowych receptur do ciasta dodawano też różnego rodzaju kasze, a ja dodałam ryżu, białego, długoziarnistego. Wyszło smacznie i pulchnie :)
Tradycyjnie bliny spożywano w tygodniu ostatkowym czyli przed wielkim postem, ale obecnie również w innych porach roku i dnia.
Można je podawać na wiele sposobów, np. z łososiem i śmietaną, duszonymi porami i śmietaną, z kawiorem, ze śledziami, rybnymi pastami, grzybami, sosami, z posiekanym jajkiem czy bardziej prosto z kleksem śmietany lub roztopionym masłem. Można też na słodko z konfiturami.
Ważne jest, aby w momencie podania były ciepłe i wilgotne, wtedy smakują najlepiej.
NA CIASTO
- 10 dkg. mąki pszennej,
- 15 dkg. mąki gryczanej,
- 10 dkg. ugotowanego ryżu długoziarnistego
- 2 jajka,
- 1/3 kostki drożdży (z tej 10 dekowej)
- 4 łyżki ciepłej wody,
- 1 łyżeczka cukru do drożdży,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki roztopionego masła
- olej do smażenia
FARSZ GRZYBOWY
- 35 dkg. świeżych grzybów – u mnie leśne, ale mogą być też pieczarki
- 1 łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku,
- 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 10 dkg. orzechów włoskich,
- sól i pieprz do smaku
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na miękko, czyli ok. 5 min. dłużej niż zwykle.Odstawić aby ostygł.
Do miseczki rozkruszyć drożdże, rozetrzeć z łyżeczką cukru.
Dodać 4 łyżki ciepłej wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosły i na powierzchni pojawiły się pęcherzyki powietrza.
Do dużej miski przesiać mąki. Wymieszać z cukrem i solą.
Na środku zrobić zagłębienie.
Mleko lekko podgrzać. Wlać do mąki 3/4 szklanki mleka i zaczyn z drożdży.
Wszystko razem wymieszać.
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek.
Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i roztopionym masłem.
Wlać do ciasta i wyrabiać aż ciasto wchłonie całą mieszankę mleka z masłem i powstanie gładkie ciasto.
Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 – 40 min.
W tym czasie przygotować grzyby.
Oczyścić je, opłukać i pociąć w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przesmażyć przez ok. 3 min.
Następnie wsypać grzyby, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i smażyć często mieszając, aż płyn z grzybów odparuje.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wracamy do ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać porcjami do ciasta na przemian z wcześniej ugotowanym i przestudzonym ryżem.
Ciasto nie może być zbyt rzadkie, więc nie ma konieczności dodawać całej piany.
Na patelni rozgrzać olej, tak aby powstała cienka warstwa.
Nakładać łyżką porcję ciasta, formować placuszki i smażyć na rumiano, na małym ogniu, przez ok 1min. z każdej strony.
Odkładać na talerz wyłożony papierowy ręcznikiem aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Dobrze jest też odstawić talerz w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego wcześniej do 60 st. piekarnika) na czas gdy wszystkie bliny będą usmażone.
W między czasie na suchej patelni uprażyć posiekane grubo orzechy (mogą pozostać nawet ćwiartki)
Gdy bliny są już usmażone, tuż przed podaniem do farszu grzybowego dodajemy jeszcze orzechy (aby zachowały chrupkość) i posiekaną natkę pietruszki. Na wierzch każdego placka nakładamy farsz i podajemy.
Smacznego!
Dodaj komentarz