Danie dla smakoszy pizzy :)
Pyszna domowa pizza z grzybami leśnymi i serem.
Warto zrobić zwłaszcza w sezonie grzybowym, kiedy świeże grzybki sami zbierzemy.
Takie smakują najlepiej.
CIASTO
- 50 dkg. mąki
- 300 ml ciepłej wody
- 1 cała torebeczka drożdży instant – użyłam drożdży Dr. Oetker (7g)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 płaskie łyżeczki cukru,
- 2 oleju, idealnie jest dodać oliwy extra vergine
FARSZ
- 50 dkg. mieszanych grzybów leśnych,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju,
- 4 łyżki masła lub margaryny,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka tartej bułki,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- 10 dkg. startego żółtego sera,
- pieprz i sól do smaku
W wyższym naczyniu drożdże i cukier rozpuścć w ciepłej wodzie. Naczynie nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
Do dużej miski wsypać mąkę zmieszaną z solą.
Gdy drożdże „ruszą” czyli powiększą swoją objętość i zaczną się pienić, wlać do miski z mąką i ręcznie wyrabiać ciasto.
Po wstępnym wyrobieniu ( kiedy składniki się połącza) dodać 2 łyżki oliwy i jeszcze przez chwilę wyrabiać aż olej zostanie wchłonięty.
Z ciasta powinna powstać zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. do1 godz.
FARSZ – Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i 2 łyżki masła lub margaryny i poddusić na niej najpierw cebulę, a następnoe dorzucić grzyby, często mieszając – ok. 30 min.
Odkryć aby woda odparowała, doprawić solą, i pieprzem.
Oprószyć mąką, wymieszać i poddusić z mąką jeszcze przez chwilę.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na obsypaną mąką stolnicę, zanieść jeszcze przez parę minut i podzielić na 2 – 3 części / z podanej ilości wychodzą 3 pizze wielkości tortownicy.lub 2 większe.
Każdą kulkę ciasta rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia.
Tortownicę lub formę do tarty nie natłuszczać ale wstawić do piekarnika i podgrzać.
Do ciepłej formy włożyć ciasto wraz z papierem podnosząc tylko z ciasta nieco brzegi.
Powierzchnię ciasta oprószyć lekko mąką i tartą bułką.
Na ciasto wyłożyć masę grzybową. rozłożyć na niej wiórki z masła, posypać serem i papryką.
Włożyć do nagrzanego do 220 st. C. piekarnika i piec ok. 15 – 20 min.
Ostatnie 5 min. przełączyć piekarnik na grzanie od dołu.
kwiecień 11, 2021 at 9:54 am
Przepyszny przepis ! Do pizzy używamy mąki wysokobiałkowej Caputo Farina ma aż 14 g białka.
Do kiełbasy polecamy też grzyby suszone, świetnie smakują w pizzy, leśne dają super aromat.
Najlepsze grzyby suszone https://grzybysuszone-sklep.pl/ http://astiagrzyby.pl/
wrzesień 19, 2021 at 4:15 pm
Bardzo się cieszę :)
styczeń 13, 2022 at 11:49 am
Bardzo się cieszę, ze pomogłam :)
styczeń 13, 2022 at 11:50 am
Dziękuje za dobre rady ;)