Pierogi to ulubione danie wielu z nas. Można je przyrządzić na wiele sposobów.
Proponuję nieco inne, oryginalne, bo zielone – ale również smaczne :)
ciasto:
- 40 dkg. mąki
- 2 jajka,
- 15 dkg, mrożonego rozdrobnionego szpinaku,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- ok. 1/5 szklanki letniej wody.
farsz:
- 1 puszka pomidorów bez skórki ,
- 10 dkg, twarogu,
- 10 dkg. sera feta,
- 1 żółtko,
- sól i biały mielony pieprz..
Rozmrozić szpinak i dokładnie odsączyć. Odsączyć również pomidory z zalewy. Z mąki, jajek, szpinaku, 1 łyżki oleju i szczypty soli zagnieść ciasto pierogowe ( w miarę potrzeby dodać wodę). Odłożyć na godzinę do lodówki.
Przygotować farsz – w misce zmieszać kawałki odsączonych pomidorów, ser, fetę i żółtko. Doprawić pieprzem i w miarę potrzeby solą, ze względu na obecność fety.
Ciasto rozwałkować na stolnicy na cienki placek. Szklanką wycinać kółka, na środek każdego nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi pierogów. Gotować ok. 6-8 min. w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju. Podawać z kawałkami pomidorów i mielonym białym pieprzem.
Dodaj komentarz