Popołudnie z Felixem?,…  proponuję lody w chrupiącej skorupce i z pysznym, słodkim sosem malinowym.  

  • 6 kulek lodów śmietankowych, waniliowych lub bakaliowych,
  • 10 dkg. pistacji Felix,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka masła do natłuszczenia papieru,
  • 1 szklanka malin,
  • 1 łyżka cukru do sosu

Maliny opłukać, osuszyć i zmiksować razem z 1 łyżką cukru. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się małych drobinek. Powstały sos wstawić do lodówki. Pistacje drobno posiekać. W rondelku rozgrzać cukier, a gdy się roztopi dalej podgrzewać ciągle mieszając aż cukier lekko zbrązowieje. Wsypać wtedy do niego posiekane pistacje i razem podgrzewać jeszcze przez minutę. Papier do pieczenia natłuścić delikatnie masłem i rozłożyć na nim cienką warstwę masy pistacjowo – karmelowej. Odstawić do wystygnięcia. Chłodną i twardą posiekać ostrym nożem, a następnie pokruszyć, a by powstało coś w rodzaju posypki. Zsypać posypkę do miseczki i obtoczyć obficie w niej kulki lodów. Na talerzyki wylać porcję sosu i ułożyć na nim kulki lodów w chrupiącej pistacjowo – karmelowej skorupce. Smacznego!


Popołudnie z Felixem