Na wigilijnym stole pośród tradycyjnych dań nie może zabraknąć śledzi.
Na tę wyjątkową kolację proponuję śledzie z korzennym akcentem, pachnące cynamonem, kardamonem. i … koperkiem?
Będą miały idealny smak, gdy dodamy do nich także miód, biały winny ocet i szczyptę szafranu.
Śledzie w takim wydaniu dobrze przyrządzić jest na 2 dni przed wigilią, wtedy smakują najlepiej.
- 50 dkg. solonych płatów śledziowych typu matias,
- ok. 1 l. mleka,
- 2 łyżki miodu – u mnie miód rzepakowy HUZAR,
- 2 łyżki octu winnego białego,
- 1 duży kubek (330 g.)kwaśnej śmietany 18%
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki kardamonu,
- 1/4 łyżeczki szafranu,
- 1 mały pęczek koperku,,
- świeżo zmielony pieprz do smaku.
Śledzie namoczyć w mleku na minimum 1 – 2 godz. (im dłużej tym lepiej)
Następnie osączyć na sicie, pokroić na kawałki i przełożyć do miski.
W rondelku podgrzać miód (nie gotować), dodać łyżkę octu i wymieszać.
Następnie wlać śmietanę i szybkimi ruchami rozmieszać, aż wszystko razem się połączy.
Powstały sos doprawić szafranem, imbirem i cynamonem.
Dodać też posiekany koperek i świeżo zmielony pieprz.
Wlać do miski ze śledziami, przemieszać, aby każdy kawałek był pokryty sosem i odstawić do lodówki na 2 dni, by wszystkie smaki się połączyły.
Dodaj komentarz