Smaczne, kruche i chrupiące.
Trochę przypominają ciastka typu pieguski :)
Można je przechowywać przez dłuższy czas w metalowej puszcze, tylko dobrze jest przełożyć każdą warstwę pergaminem lub papierem do pieczenia a to ze względu na czekoladę na wierzchu.
- 25 dkg. mąki ryżowej,
- 15 dkg. maki pszennej,
- 20 dkg. margaryny,
- 15 dkg. cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy,
- parę kropli esencji waniliowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli – nabrać trochę w palce,
- 10 dkg. rodzynek,
- 15 dka. orzeszków ziemnych bez soli,
- 2 tabliczki deserowe lub mlecznej czekolady.
Rodzynki i orzeszki posiekać, każde oddzielnie.
Najlepiej użyć rozdrabniacza do warzyw. Jest szybko i sprawnie, ale można po prostu posiekać nożem tyle, że zajmuje to więcej czasu. Na szybkie rozdrobnienie orzeszków jest jeszcze inny sposób.
Wkładamy je go woreczka, woreczek w ścierkę i tłuczemy młotkiem do mięsa :) ,.. no niestety z rodzynkami tak się nie da.
W misce utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami – ok. 3 min. do powstania kremowej masy.
Na stolnicę przesiać mąki, dodać kakao, cukier waniliowy i sól.Delikatnie przemieszać.
Zrobić zagłębienie, wlać utartą masę, esencję waniliową, wsypać rodzynki i zagnieść ciasto.
Z ciasta urywać kawałki i formować kulki wielkości włoskiego orzecha.
Na stolnicę lub na płaski talerz wysypać posiekane orzeszki, ułozyć na nich kulki i dnem szklanki zanurzonym w mące lekko rozpłaszczyć na grubość ok. 5 mm. Podczas rozpłaszczania orzeszki ładnie wcisną się w ciastka.
Czynność tę powtarzać do wyczerpania się ciasta.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Poukładać gotowe ciastka orzechami do góry i w znacznej odleglości od siebie – ciastka urosną.
Wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec partiami ok. 12 – 15 min.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika ale pozostawić na blasze jeszcze przez 1 minutę aby przestygły i lekko stwardły, bo zaraz po upieczeniu są jeszcze miękkie. Wtedy też łatwiej zdejmuje się je z blachy.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i skropić nią całkowicie chłodne ciastka.
Dodaj komentarz