Orzeźwiający, mrożony mus z pomidorów, delikatnie dosłodzony miodem, przyprawiony papryczką chilli i kolendrą. Pachnący świeżą bazylią i limonką.
Dodany do niego nowy koncentrat pomidorowy Winiary delikatnie go zagęszcza i dodatkowo wzbogaca smak zawartymi w sobie przyprawami.

Pikanterii dodaje też „kropelka” ginu, ale to jeśli mamy i tylko dla dorosłych :)
Całość smakuje wybornie.

 

sam_8432a

  • 80 dkg. pomidorów,
  • 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego w szklanej butelce Winiary,
  • 1 limonka,
  • 1/2 pęczka bazyluii,
  • 1 strąk papryczki chilli,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta mielonej kolendry,
  • szczypta soli do smaku,
  • 2 łyżki ginu (opcjonalnie)

Pomidory umyć, pokroić w kostkę usuwając nasady szypułek.
Najpierw zmiksować a następnie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się nasionek.
Limonkę umyć gorącą wodą, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę, a potem wycisnąć z połowy sok.
Bazylię opłukać, oberwać listki i posiekać – parę listków zostawić do dekoracji.
Papryczkę chilli również opłukać i bardzo drobno posiekać.

Do kielicha blendera przełożyć przetarte pomidory, dodać miód, koncentrat pomidorowy; skórkę i sok z limonki, papryczkę, bazylię i wszystko razem jeszcze raz zmiksować.
Doprawić do smaku solą, kolendrą i ewentualnie dodać gin – to już wg. uznania.

Gotową masę przełożyć do plastikowego pojemnika ze szczelną pokrywką i wstawić do zamrażalnika na ok. 4 – 6 godzin.
Aby sorbet miał w miarę gładką konsystencję i aby zapobiec tworzeniu się większych kryształków lodu, należy go co jakiś czas przemieszać, najlepiej widelcem i to średnio co 30 min.
Można skorzystać z maszynki do lodów, wtedy wystarczy 20 min. i sorbet jest gotowy.

Gotowy deser nakładać do pucharków łyżką do lodów lub po prostu łyżką, Można też podać go w nieregularnych kawałkach. W każdej postaci smakuje tak samo dobrze :)

Sorbet można przygotować dzień wcześniej i pozostawić na noc, ale po takim dłuższym mrożeniu pojemnik trzeba wyjąć kilkanaście minut przed podaniem, wtedy łatwiej się go nakłada.

sam_8426a

sam_8429a

Przepis bierze udział
w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

 

sam_8437a